„Orthomanueel arts geen kwakzalver”

Het gerechtshof in Amsterdam heeft maandag bepaald dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) de term kwakzalver niet meer mag gebruiken. Volgens de vereniging betekent de uitspraak de nekschot voor de organisatie.

„We hebben een groot probleem”, stelde secretaris prof. dr. F van Dam van de Vereniging tegen de Kwakzalverij dinsdag in reactie op de uitspraak.

De VtdK nam orthomanueel arts Maria Sickesz zeven jaar geleden op in een lijst met de top 20 kwakzalvers van de 20e eeuw. Tot groot ongenoegen van Sickesz, de grondlegster van de methode. Orthomanuele artsen behandelen pijnklachten door het rechtzetten van wervels. Sickesz beweert hiermee ook depressies, schizofrenie en autisme te kunnen genezen.

Volgens Van Dam ontbreekt voor de behandeling van pijnklachten volgens de methode van Sickesz wetenschappelijke bewijzen.

In 2005 bepaalde de rechtbank nog dat de term kwakzalver wel toelaatbaar was, maar in hoger beroep oordeelde het gerechtshof maandag dat het niet door de beugel kan.

Door de uitspraak moet de vereniging rectificaties plaatsen in De Telegraaf en NRC Handelsblad en mag ze de term kwakzalver niet meer gebruiken. De motivering van het vonnis volgt nog.

Al eerder werd de Vereniging tegen de Kwakzalverij op de vingers getikt. In 2000 verbood de Amsterdamse rechter voorzitter C. Renckens de Rotterdamse kankerarts dr. A. J. Houtsmuller nog langer een kwakzalver en leugenaar te noemen.

Renckens, zelf ook medicus, deed toen de gewraakte uitspraken in verschillende kranten. De aanleiding was een congres ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Nederlandse Kankerbestrijding, waarvoor Houtsmuller als spreker was uitgenodigd.

Renckens vond dat de internist kankerpatiënten valse hoop geeft omdat hij niet wetenschappelijk kan aantonen dat zijn dieet werkt.

Verstuur dit artikel naar:
 *
 *
 *
 *
 
Knipsels
    Meer uit deze rubriek