Algemeen

Lijnzaadolie, rijke bron van alfalinoleenzuur

Lijnzaadolie, rijke bron van alfalinoleenzuur -  Drie merken lijnzaadolie. - Foto RD, Sjaak Verboom

Drie merken lijnzaadolie. - Foto RD, Sjaak Verboom

Lijnzaadolie wordt geperst uit vlaszaad. Het rendement is hoog. Uit 25 kilogram zaad komt 7 liter geelbruine olie. Belangrijk is dat de olie koud wordt geperst, om de waardevolle bestanddelen te behouden. Lijnzaadolie is erg gevoelig voor daglicht. Licht veroorzaakt een oxidatieproces, waardoor zich schadelijke stoffen vormen en de olie ranzig wordt. Vandaar dat de olie donker en koel moet worden bewaard en liefst zo vers mogelijk gebruikt.

Het gehalte aan omega-3-vetzuren in lijnzaadolie is het hoogste van alle oliën. Het bevat maar liefst 55 procent alfalinoleenzuur. Daarnaast bevat lijnzaadolie nog 17 procent linolzuur, een omega-6-vetzuur en zo’n 20 procent oliezuur, een omega-9-vetzuur. Omega-3- en omega-6-vetzuren zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat het lichaam ze zelf niet kan aanmaken uit andere vetzuren. Omega-9-vetzuren zijn niet essentieel, maar toch belangrijk voor het lichaam. Olijfolie is een belangrijke bron van omega-9-vetzuren.

In de spijsoliën die in westerse huishoudens worden gebruikt, zijn de verhoudingen anders dan in lijnzaadolie. Zo bevatten zonnebloem- en maïsolie maar liefst 60 en 69 procent linolzuur en geen alfalinoleenzuur. Sojaolie bevat 8 procent alfalinoleenzuur en 50 procent linolzuur. Het hoogste gehalte aan linolzuur bevat saffloer- of distelolie (79 procent), terwijl het geen alfalinoleenzuur bevat. Zonnebloem- en maïsolie worden veel gebruikt in margarines, sladressings en bakoliën en zijn mede de oorzaak van de wanverhouding tussen de omega-3- en de omega-6-vetzuren in de voeding.

Een eetlepel lijnzaadolie bevat ongeveer 6 gram omega-3-vetzuren in de vorm van alfalinoleenzuur, 1,8 gram omega-6-vetzuren en 2,6 gram omega-9-vetzuren. Van de omega-3-vetzuren wordt in het menselijk lichaam ongeveer 10 tot 15 procent omgezet tot eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Een kleine rekensom laat zien dat een eetlepel lijnzaadolie dus goed is voor 600 tot 900 milligram EPA en DHA. Dat is de hoeveelheid die in wetenschappelijk onderzoek positieve effecten laat zien bij hart- en vaatziekten. De meeste visoliecapsules bevatten doorgaans minder en via de consumptie van verse vis is het niet mogelijk deze hoeveelheid te halen.

De mate van omzetting van alfalinoleenzuur tot EPA en DHA hangt wel af van de kwaliteit van bepaalde enzymprocessen in het lichaam. Die kwaliteit is niet bij iedereen gelijk en neemt in het algemeen wat af bij het ouder worden. Belangrijker lijkt echter, dat de mate van omzetting ook terugloopt door een hoge inname van omega-6-vetzuren. Bij een hoge inname van omega-6-vetzuren ontstaat er ’filevorming’ op de omzettingsroute, waardoor de omega-3-vetzuren te weinig worden omgezet tot EPA en DHA. Vandaar ook het advies van huisarts Baan om de inname van omega-6-vetzuren te beperken en geen margarine te gebruiken.

Lijnzaadolie is in Nederland te koop in natuurvoedingswinkels en (reform)drogisterijen. Er zijn drie merken. Het lijnzaad komt in alle gevallen uit de VS of Canada.

Uit de VS komt de biologische lijnzaadolie van het merk Barlean’s. Het wordt wekelijks gekoeld ingevlogen en verspreid via distributeur Holistic Oils (0485 316491) in Vianen (bij Cuijk in N-Limburg). De prijs voor een flesje van 473 ml bedraagt € 24,75. De olie wordt koud geperst, gekoeld bewaard en is zeer vers. De flessen van hoogwaardig zwart plastic laten geen licht door. Op het etiket staat de persdatum vermeld, zodat de versheid controleerbaar is. De productie heeft plaats in een zuurstofarme omgeving om oxidatie te voorkomen.

Uit Canada komt de biologische lijnzaadolie van het merk Ekoland. Distributeur is Natudis in Harderwijk (0341 464211). De prijs voor een bruin glazen flesje van 255 ml bedraagt € 2,35. Natudis levert ook lijnzaadolie van het merk Natufood Vitaal. Dit product -in dezelfde glazen verpakking- is vervaardigd van niet-biologische lijnzaadolie. De prijs bedraagt eveneens € 2,35. Beide producten worden volgens Natudis koud geperst in Duitsland. Op de flesjes staat geen persdatum. Het hele productieproces heeft plaats in een zuurstofarme omgeving.

De Nieuwe Band in Marum (0594 64 53 53) levert biologische lijnzaadolie in groene glazen flesjes van 255 ml. Het biologische lijnzaad komt eveneens uit Canada en wordt volgens De Nieuwe Band onder zuurstofarme omstandigheden koud geperst in een kleine familiemolen in Duitsland. De uiterste houdbaarheidsdatum die de fabrikant hanteert is negen maanden. Verkoop heeft plaats via natuurvoedingswinkels. Op de flesjes staat geen persdatum. De winkelprijs bedraagt € 2,35.


Lees ook:
Verstuur dit artikel naar:
 *
 *
 *
 *
 
Knipsels