Executie christenen Indonesië donderdag

De drie christelijke militanten die in Indonesië de doodstraf hadden gekregen omdat zij tot gevechten met moslims zouden hebben aangezet, worden donderdag alsnog geëxecuteerd. Eerdere geruchten dat hun executie van de baan zou zijn, blijken onjuist.

Dat heeft hun advocaat maandag bekendgemaakt, zo meldt het ANP. Er is nog niets bekend over een reactie op hun verzoek om gratie.

Fabianus Tibo (61), Marianus Riwu (48) en Dominggus da Silva (38) werden in 2001 ter dood veroordeeld omdat zij tijdens godsdienstige rellen in 2000 een menigte christenen zouden hebben aangevoerd die meer dan tweehonderd moslims om het leven zou hebben gebracht in de regio Poso op Sulawesi.

De executie -door een vuurpeloton- zou aanvankelijk plaatsvinden op 12 augustus, maar werd uitgesteld nadat paus Benedictus XVI de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono had gevraagd de drie gratie te verlenen. De kerkvorst vroeg om „een gebaar van clementie.”

Waar de executie plaatsvindt, is niet bekend. Pas nadat de vonnissen zijn voltrokken, worden daarover mededelingen gedaan.

Maeike Kramer, directeur van stichting Jubilee Campaign Nederland, noemt de jongste berichten „ronduit tragisch. We hadden zo gehoopt, zo gebeden.” Ze geeft aan alles in het werk te zullen stellen om de executie van de drie alsnog tegen te houden. Via www.jubileecampaign.nl bestaat de mogelijkheid te protesteren.

Begin augustus hebben CU en SGP minister Bot gevraagd de executie te verhinderen.

Verstuur dit artikel naar:
 *
 *
 *
 *
 
  •  
  •  
  •  
Knipsels
    Meer uit deze rubriek