Tony Reinke over het nut van langzaam lezen

Tony Reinke over het nut van langzaam lezen -  Pieter Rouwendal (uitgeverij Brevier, Kampen), beeld Sjaak Verboom
 1 van 3  

Pieter Rouwendal (uitgeverij Brevier, Kampen), beeld Sjaak Verboom

„Rustig lezen brengt je gevoelens op hun plek en maakt de Schrift tot een feestmaal voor de ziel.” Wie zulke zinnen schrijft, moet zelf goed gelezen hebben. Zo lezen kun je leren, aldus Tony Reinke.

De Amerikaan werkt bij het internetplatform desiringgod.org, rond de bekende pastor en theoloog John Piper. In 2011 schreef hij het boek ”Lit! A Christian Guide to Reading Books”, in het Nederlands vertaald als ”Lees!” (uitg. Groen). „God zoekt ons op in de taal”, zo is zijn overtuiging.

„Je wordt dagelijks overspoeld met informatie via Twitter, Facebook, blogs van je vrienden en een constante stroom nieuws uit de pen van hardwerkende journalisten. En niet te vergeten je e-mail die je in beslag neemt. Om in die zondvloed aan digitale data het hoofd boven water te kunnen houden moet je wel overgaan op scannen. Snellezen is een noodzakelijk instrument om onderscheid te maken tussen wat om extra aandacht vraagt en wat je rustig kunt laten liggen.

Ik denk dat heel wat lezers van dit interview dit artikel ook eerst gauw scannen om te kijken of het wat waard is. Dat moet gewoon tegenwoordig. Maar we moeten bedenken dat het scannen van tekst eigenlijk nog geen lezen is, maar een manier om uit te maken wát je gaat lezen. Negentig procent van wat we dagelijks aan tekst tegenkomen heeft geen of weinig invloed op ons leven. Scannen is een hulpmiddel om die andere 10 procent op het spoor te komen.

Helaas is voor veel mensen binnen en buiten de kerk de scanmethode hun standaard manier van lezen geworden voor iedere tekst, ook van die 10 procent. Het lukt hen niet meer om na het scannen alsnog de focus op te brengen. Dat is een groot probleem dat schade toebrengt.

Ik ben bang dat veel christelijke lezers teksten weinig anders zien dan seculiere lezers, namelijk als een middel van informatieoverdracht. In werkelijkheid is het hoogste doel van lezen naar mijn overtuiging de gemeenschap met God. Als christenen geloven we dat God er is, dat Hij spreekt, luistert en met ons wil communiceren in de tijd.

We zullen ons allemaal een dubbel soort taalbeheersing eigen moeten maken: handig zijn in snel informatie overzien enerzijds en geduldig zijn in rustig belangrijke teksten lezen anderzijds. Ik zou ouders aanraden om deze langzame manier van lezen voor te doen aan hun kinderen. Als je jonge kinderen thuis hebt en samen in je huisgodsdienst de Bijbel leest, is het verstandig om niet te snel te lezen en niet over onbekende woorden heen te stappen. Sta er bij stil en leg moeilijke woorden uit en zorg ervoor dat iedereen de bedoeling begrijpt. Het gaat erom de betekenis te ontdekken, niet om de tekst ‘af te handelen’.

Zonder begrip van de betekenis kun je niet met gepaste vreugde reageren.
Ouders en ambtsdragers zijn de hoeders van de geletterdheid van de komende generaties christenen. De onzichtbare God spreekt tot ons door zijn Zoon, via de bladzijden van de door de Heilige Geest geïnspireerde Bijbel. Zo’n visie op tekst en taal is geweldig. Die verdient het verdedigd te worden.”

Verstuur dit artikel naar:
 *
 *
 *
 *
 

Dit artikel bestaat uit 1919 woorden. U kunt het volledige artikel lezen en bekijken met uw DigibronPlus abonnement.

Dit artikel is exclusief toegankelijk met een abonnement op DigibronPlus

Log in met uw account

Wachtwoord vergeten

  Abonnement afsluiten

Kies voor het digitale abonnement dat op uw wensen aansluit

Bovenstaand artikel kunt u alleen lezen met een abonnement op DigibronPlus.

Knipsels
    Meer uit deze rubriek