Recepten voor koken zonder E-nummers

Recepten voor koken zonder E-nummers - Dinneke van den Dikkenberg en haar zoontje Bernard. Foto RD, Anton Dommerholt
 1 van 2  

Dinneke van den Dikkenberg en haar zoontje Bernard. Foto RD, Anton Dommerholt

Er gaat niets boven zelfgemaakte zoute stengels, saucijzenbroodjes en eigengebakken frieten. Dinneke van den Dikkenberg tovert ze op tafel zonder dat er een E-nummer aan te pas komt.

Ze kookte altijd al bewust, maar als de Betuwse kookliefhebber eerder dit jaar het boekje ”Wat zit er in uw eten” (zie kader) in handen krijgt, gaat het roer volledig om. Alle E-nummers waar een luchtje aan zit, laat ze sindsdien links liggen. Margarine vervangt ze door roomboter, paprikachips wordt naturel en voor vlees gaat ze voortaan naar de ambachtelijke slager.

Van de Dikkenberg „schrikt behoorlijk” als ze ziet welke schaduwzijden sommige E-nummers hebben. De hartige smaakversterker mononatriumglutamaat (E621) staat bekend als hoofdpijnstof en zorgt ervoor dat je blijft eten. Chips en kant-en-klare kruidenmixen zijn nauwelijks zonder te krijgen. De zoetstof aspartaam (E951) is berucht om zijn mogelijk kankerverwekkende eigenschappen.

Roomboter in plaats van margarine en zelfgemaakte vleeswaren, is dat wel gezond? Lastige vraag, maar de feiten spreken voor zich. „Er gaat in ons gezin per week best wat roomboter door, maar toch ben ik in een jaar tijd 3 kilo afgevallen. Ook heb ik dit jaar nog geen migraine gehad.”

De moeder van vier kinderen trekt haar huiver voor E-nummers niet in het extreme door. Bij een ander eet ze gewoon met de pot mee. „Krijgen de kinderen van oma een zak met wokkels, dan gaat die thuis niet in de prullenbak. Zelf koop ik naturel voor ze of bak ik zoute stengels van bladerdeeg. En ze krijgen echt wel eens een stroopwafel.” Dat neemt niet weg dat er op doorsneedagen volkorenspeculaas en zelfgebakken appelflappen als tussendoortje op het menu staan. En vooral veel fruit.

Bakken en braden is de inwoner van Ochten met de paplepel ingegoten. „Mijn vader heeft een bakkerij op Goeree-Overflakkee en als kind vond ik het al heerlijk om zelf een appeltaart of pizza klaar te maken en vervolgens bij mijn vader in de grote oven te schuiven.”

Vanaf het moment dat Van den Dikkenberg eerder dit jaar het roer in de keuken omgooit, heeft ze behoefte aan eenvoudige recepten. „Je moet toch elke dag eten op tafel hebben.” Het eerder genoemde boekje vertelt alleen welke producten je wel of niet moet gebruiken, maar recepten staan er niet in. Na een maand of wat improviseren heeft ze een mooie basis van tientallen gerechten om op terug te vallen.

Ze realiseert zich dat iedereen die besluit E-nummervrij te gaan koken, tegen dezelfde problemen aanloopt. Het resultaat is een receptenboekje, dat vandaag tijdens de Lees- en Luisterbeurs in Ede wordt gepresenteerd (”Bewust koken zonder E-nummers”, uitg. De Banier). Zelf zal ze de eerste enthousiaste gebruiker zijn. „Ik heb echt niet alles in m’n hoofd zitten en loop nu steeds met losse recepten. Heerlijk als ze straks gebundeld in de keuken staan.” Op haar eigen website voegt ze wekelijks nieuwe recepten toe.

Van den Dikkenberg is erin geslaagd om in een paar maanden tijd een echt gezinskookboek in elkaar te zetten. Na een smeuïge inleiding –waarin ze vertelt hoe ze tot het besluit om E-nummervrij te gaan koken is gekomen– volgen meer dan zestig recepten. Soepen, sauzen, tussendoortjes, lunch en warme maaltijd, alles komt aan bod. Het aandeel warme maaltijd lijkt wat mager; veel meer dan macaroni, nasi, een stamppot en een wokgerecht is niet te vinden. „De doordeweekse pot van aardappels, groente en vlees is van nature al E-nummervrij”, verklaart de kookliefhebber deze keuze. Tenzij je gewend bent er kant-en-klare kipcordonbleu of satéschnitzel en een sausje bij te serveren.

Het valt op dat Van den Dikkenberg kiest voor pure ingrediënten. Daarmee bewijst ze ook mensen een dienst die niet zenuwachtig worden van een E-nummertje meer of minder, maar het als een uitdaging zien om met een stuk of wat eenvoudige bestanddelen een smakelijke maaltijd op tafel te zetten.


Rood-oranje-groen

Veel fabrikanten haasten zich om onder hun lijstje met ingrediënten te vermelden dat een E-nummer een „door de Europese Unie goedgekeurde hulpstof” is. Het gaat om stoffen die nodig zijn om het product langer houdbaar te maken, goed te laten smaken of er mooier uit te laten zien. Vaak gaat het om eenvoudige hulpmiddelen met een vlekkeloze reputatie. Een aantal staat minder goed bekend. Onderzoekers leggen een verband met depressie, kanker en andere aandoeningen, maar de resultaten van dergelijke studies liggen nogal eens onder vuur. Eerder dit jaar ging in Nederland het 100.000e exemplaar van het boekje ”Wat zit er in uw eten?” van Corinne Couget over de toonbank. De Franse auteur geeft elk E-nummer een kleurcode. Bij groen is er niets aan de hand, bij oranje twijfelt de schrijfster, maar rood moet je wat haar betreft echt vermijden.


Weegschaal weer op het aanrecht

Macaroni koken met de keukenweegschaal op het aanrecht. Het is even wennen, maar niet eens veel later dan anders staat er een pan op tafel waarvan de inhoud er vertrouwd uitziet. De geur wijkt wel af. Dat komt natuurlijk doordat mijn weegschaal niet goed raad weet met 2 gram Italiaanse kruiden en het even duurde voor ik dat door had. Duidelijk een beetje te veel van het goede en meteen weet ik weer waarom ik altijd naar kant-en-klare mixen grijp.

De reactie van de kinderen (die ik wijselijk niet heb ingelicht) is als anders. „Dat lust ik niet”, roept de oudste als ze een blik in de pan werpt. Maar dat roept ze altijd. Haar vijfjarige zusje schept twee keer op. Dat moet ook wel als je twee keer geraspte kaas wil. Ook zoonlief van twee eet keurig zijn bord leeg, zoals gebruikelijk zonder commentaar. En wat vind ik er zelf van? De smaak is even wennen, maar als ik de overmaat aan kruiden wegdenk, blijft er een heerlijke macaroni over die snel op tafel staat en zeker niet onderdoet voor de bekende merken.

Wat zet ik de volgende keer op tafel? Ik aarzel nog, maar mezelf een beetje kennend zullen kant-en-klare mixen in mijn voorraadkast niet snel ontbreken. Gemak dient de mens. Aan de andere kant trekt het me wel om te koken met pure ingrediënten. Saucijzenbroodjes, zelfgebraden gehakt voor op brood: goed idee! Pure chocola beter dan melk? Joepie, dat vinden we toch al lekkerder. Maar een E-nummerjager zal ik niet gauw worden. Dat neemt niet weg dat er binnenkort kruudplaatjes en karnemelkse saus op tafel staan. De naam alleen al maakt me nieuwsgierig.

>>kook-zonder-e.nl


Boekgegevens

”Bewust koken zonder E-nummers”, door Dinneke van den Dikkenberg; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2011; ISBN 978 90 336 31146; 111 blz.; € 12,90.

Verstuur dit artikel naar:
 *
 *
 *
 *
 
 
Reacties
even een reactie op vit D
- zit absoluut niet in sinasappels
in de vette vissoorten en avocado
in nog wel meer dat zijn veel te
kleine hoeveelheden om echt tekort aan
te vullen.
De zon ook maar van half mei tot half
september in Nederland en dan geen
beschermingsfactor gebruiken
- Vit D van Bonusan in olie bevat geen E-
nummers wel die rommel van davitamon
ed.

Hoop dat dit nog gelezen wordt
eMeM | H | 7 feb 2012 - 11:17
 
is het u wel eens opgevallen hoeveel E-nummers er in het omhulsel van medicijnen zitten? je zou er zieker van worden! Bijv in een cholesterolverlager(simvastatine) zit o.a. de hulpstof E320 met als risico verhoging van het cholesterolgehalte! Diarreeremmer (kruidvat) idem veel slechte stoffen. Nervovit van Bional maar een klein gedeelte valeriaan en een veel groter deel E-nummers! Het is ook apart om te zien, dat er nergens op medicijnverpakkingen staat hoeveel mg er van elke stof in een tablet zit, zelfs niet hoeveel mg een tablet totaal bevat. Veelal moet je dit uitrekenen adhv het gewicht van het doosje delen door het aantal pillen. Zo kun je het een beetje uitrekenen hoeveel werkzame stof er in een pilletje zit! Zoals een van de vorige schrijfsters al aangaf, valt het mij ook op dat de babyvoedingen uit blik vele E-nummers bevatten. Wij hebben een mail gestuurd naar de europese Food and safety authority die de E-nummers heeft bepaald, dat er veel stevige mensen en kinderen rondlopen momenteel en de combinatie met babyvoeding hierin,
.wij hebben hier nooit meer antwoord op gehad! ook het voedingscentrum laat het afweten hierin. zij gaven aan, dat je niet om E-nummers heen kan ivm bacterieen die veel dodelijker zijn dan de
e-nummers. De consument wil producten die er mooi uitzien en ook nog lang houdbaar zijn, dus vandaar aldus het voedingscentrum.
het allerbeste advies is: zeer gezond proberen te leven, geen pakjes maar veel vers zelf bereiden en hopen om niet aan de medicijnen te komen zitten! want van het ene medicijn komt het andere.
adriana | dronten | 12 dec 2011 - 14:47
 
Ook ik heb het boekje WAT ZIT ER IN UW ETEN in huis.
Ik heb kleinen inderen die best wel druk zijn.
allemaal hebben ze bronchitis en neiging tot eczeem
De jongste is nu bijna 11 maanden en krijgt nog opvolgmelk.
omdat bij mij de borstvoeding nooit gelukt is (bij alle kinderen geprobeerd maar de kinderen wilden en konden niet aan de borst drinken)was ik tegen mijn zin in genoodzaakt mijn kinderen te voeden met kunstvoeding.Mij is altijd voorgehouden borstvoeding is het allerbeste.Na borstvoeding komt Nutrilon.
Ik heb nu gekeken wat daar allemaal inzit,Ik ben geschrokken.
het staat stijf van de E-nummers en dan nog de meeste in rood.
hoe kan ik nou mijn kinderen goede melk geven?(gewone melk mag de jongste nog niet)?
Ik let er goed op waar ik mee kook en ook in de zakjes van Knorr zitten nog E-nummers al lijkt dat niet (ze zetten het er gewoon met de naam op).
Ik vindt het wel erg moeilijk,en waar koop ik al die ingredienten die wel gezond zijn?
Maria | c | 6 dec 2011 - 13:17
 
Al zijn wij tegen de 80 en er over toch willen we gezond eten en daarom hebben wij het boekje gekocht. We zijn nu aan het experimenteren en het is leuk om te doen. Er is nog genoeg om te eten en het is ook veel lekkerder!
Petra | Capelle aan den IJssel | 22 nov 2011 - 11:56
 
Wij zijn al de 60 gepasseerd.
Gaan ook op de e- nummertoer.
Bij belangstelling het boekje door gelezen, en aan het expirimenteren, met de moderne recepten. Als toevoeging zou ik willen noemen, dat eieren,pannekoeken ed ook met zonnebloem- of olijfolie gebakken kunnen worden. Voor mij als chloresterol verlager. 'k Ben ook in het bezit van het kookboekje 'Kort en Bondig" van C.L.W.Rakhorst-Schokkenkamp. N.V. Uitgeversmij W.E.J.Tjeenk Willink. Zwolle 1960 Heel dienstbaar in dit geval, en misschien op Rommelmarkten nog te bemachtigen.
Meta
M.M. den Hertog | Elst (Gld) | 28 okt 2011 - 14:20
 
Ik ben na het lezen van het e nummer boekje ook behoorlijk kritisch boodschappen gaan doen. Groenten en fruit van Hollandse bodem, of van de odin website. Wat die zakjes betreft knor heeft ze eindelijk zonder E nummers. Vleeswaren bevatten altijd E nummers ook bij de slager. Zelfs helaas in biologisch vlees. Hoe krijg ik het boek in mijn bezit?

Groet Wendy
Wendy van Triest | Noordwijk | 20 okt 2011 - 21:58
 
wij koken er ook al mee :-) en we doen ook boodschappen met het enummerboekje..
henrike van hengel | ugchelen | 17 okt 2011 - 19:00
 
De voedingsmiddelenproducten hebben de mensen onbewust aangeleerd om gemaksvoedsel te gebruiken. De tijd voor het klaarmaken van een maaltijd nu en bv 50 jaar geleden scheelt enorm. Als je 'het nieuwe kookboek' (bestaat blijkbaar dit jaar 60 jaar!) hanteert kun je alles maken wat je tegenwoordig kant en klaar koopt in de supermarkt. Er is niets nieuws onder de zon!
Slank voor Dank, Karin de Ruiter | Dirksland | 13 okt 2011 - 21:53
 
Vitamines uit voeding worden toch veel beter opgenomen dan uit pillen. Gezond eten dus en vit. D van de zon. Ik heb 30 jaar gekookt omdat het moest. Nu sta ik met plezier uren in de keuken.
Janet Scholman | Rijssen | 4 okt 2011 - 13:38
 
Je kunt ontzettend veel eten. De tafel staat bij ons nog net zo vol, alleen met andere produkten.
Vitamine D zit in sinaasappelen, vlees, vette vis ei en volle melkprodukten en als je op zoek gaat vast nog wel in meer prdukten. Maar ja, het kost even tijd.

Jolien | Middelburg | 27 sep 2011 - 15:02
 
Geweldig, zo'n boek. Ik kijk uit naar allerlei recepten. Fijn dat er steeds meer aandacht voor is. Wij ervaren dat sommige recepten het eten duurder maken, maar dat andere juist goedkoper zijn omdat er geen kant-en-klare pakjes worden gebruikt. En: het gaat per slot van rekening om onze geozndheid en dat van onze kinderen.
Klarie | 's-Gravenpolder | 26 sep 2011 - 14:40
 
ik heb dat boekje in huis over wat zit erin je eten.
als je zo leef kun je weinig eten.
mijn dochter moet vit. D daar zitten 3 gevaarlijke e nummers in wat is er dan erger geen vit D of de E nummers
Sara | b | 24 sep 2011 - 18:55
 
Plaats een reactie
Naam
Woonplaats
E-mail
Bericht
 
Captcha
Verificatiecode

Hiermee wordt voorkomen dat via geautomatiseerde programma's reacties worden gemaakt en spam wordt verstuurd.

Door te reageren gaat u akkoord met de algemene voorwaarden.

 
Knipsels
  Meer uit deze rubriek

  Cookies op RD.nl

  RD.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën ("cookies") onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren.
  Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen op RD.nl die aansluiten op uw interesses. Cookies kunnen ook gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook. Meer informatie hierover vindt u in ons cookie-statement.

  Heeft u vragen of opmerkingen, neemt u dan contact op met de klantenservice via telefoonnummer: 055-5390498