Per 10 september 2013 is deze rubriek op RD.nl vervallen. Alle artikelen binnen deze rubriek zijn wel exclusief toegankelijk met een DigibronPlus abonnement via digibron.nl Meer informatie

„Wondermateriaal grafeen herstelt zichzelf”

„Wondermateriaal grafeen herstelt zichzelf” -  Grafeen. Foto EPA

Grafeen. Foto EPA

Het materiaal grafeen, een carbonlaagje met een dikte van slechts een atoom, herstelt zichzelf van beschadigingen. Dat blijkt uit onderzoek van Nobelprijswinnaar Konstantin Novoselov en zijn collega’s van de Universiteit van Manchester, meldde de BBC woensdag.

Het veelbelovende materiaal zou de elektronicawereld zomaar op de kop kunnen zetten. De natuurkundige eigenschappen van grafeen zijn minstens zo bijzonder als die van eerder ontdekte koolstofvarianten, terwijl het eenvoudiger kan worden toegepast. Het enige nadeel is dat het flinterdunne materiaal snel beschadigt.

De wetenschappers uit Manchester zochten naar een manier om een laagje grafeen aan metaal te bevestigen. Daarbij ontstonden steevast gaten in het grafeen. Tot hun verrassing ontdekten de natuurkundigen dat koolstofatomen spontaan de gaten in het materiaal opvulden.

Verstuur dit artikel naar:
 *
 *
 *
 *
 
Knipsels
    Meer uit deze rubriek